Energiberäkning, Energibalansberäkning
Vad är energiberäkning?
Energiberäkning är en viktig del i processen för att erhålla bygglov för en nybyggnad eller tillbyggnad. Genom att utföra energiberäkningar kan man bestämma byggnadens energianvändning och säkerställa att den framtida energianvändning uppfyller boverkets föreskrifter och allmänna råd. En energibalansberäkning upprättas för att beräkna byggnadens energianvändning vid normalt brukande och ett normalår, vilket innefattar uppvärmning och ventilation.
För att uppfylla de krav som ställs i boverkets byggregler (bbr) och boverkets allmänna råd om fastställande av byggnadens energianvändning, måste en noggrann beräkning göras. Denna beräkning fungerar även som underlag för energideklaration, som i sin tur är nödvändig för verifiering av byggnadens energiprestanda.
På så sätt bidrar energiberäkningen till att fastställa byggnadens energianvändning vid normalt brukande och ett normalår samt att hålla energiförbrukning inom rimliga gränser. Därmed stödjer energiberäkning både en hållbar miljö och lägre energikostnader för fastighetsägaren.
Vi kan snabbt ta fram en energiberäkning till ditt hus, villa eller tillbyggnad. Energiberäkningen utförs av en erfaren energiingenjör och enligt de senaste reglerna i BBR 29.
Oavsett utmaning bygger vi på det vi vet fungerar och lyfter din vision om framgång
Varför är energiberäkning viktig?
Energiberäkning är en viktig process för att säkerställa att byggnaden uppfyller de krav som ställs enligt boverkets byggregler (BBR). När fastighetsägare ansöker om bygglov, kräver många kommuner en energiberäkning bygglov för att genom en beräkning visa att byggnaden förväntas uppfylla de energikrav som finns.
Beräkningen ger en teoretisk uppskattning av energianvändningen i byggnaden och energiberäkning upprättas vanligtvis vid projekteringen. Att energiberäkning tar hänsyn till u-värde och andra parametrar hjälper till att visa att byggnaden förväntas uppfylla kraven när den är färdigställda.
Med hjälp av energiberäkning och energideklaration kan fastighetsägare och boverket genom en beräkning visa att energikraven uppfylls. Efter att energiberäkning upprättas kan en simulering utföras för att verifiera den teoretiska energiprestandan. En korrekt energiberäkning inför bygglovsansökan är avgörande för att få ett startbesked.
Alla dessa steg bidrar till en bättre energiövervakning och optimering, vilket gynnar både miljön och fastighetsägare. För mer information och för att få en offert, kan man använda vår webbplats.
Verktyg och metoder för energiberäkning
Verktyg och metoder för energiberäkning för en byggnad måste upprättas vid projekteringen av en ny byggnad för att säkerställa att byggnaden förväntas uppfylla de krav som ställs vid nybyggnad enligt bbr. Dessa beräkningar ska användas för verifiering av energikraven och att verifiering sker genom mätning.
För att byggnaden förväntas uppfylla energikraven måste beräkningarna följa boverkets föreskrifter och allmänna råd. Metoderna kan enbart används för att visa att energikraven och verifiering sker genom beräknade värden som visas upp under projektets gång.
Våra övriga tjänster tillsammans med
Energiberäkning, Energibalansberäkning
Vi erbjuder alla tjänster du kan tänkas behöva, i alla steg av din byggresa. Allt från att söka ditt första bygglov, till att projektleda, besikta och förvalta små och stora byggnationer.
Hur man utför en energiberäkning
Att genomföra en energiberäkning för en ny byggnad börjar med att skapa beräkningar som ska användas för att uppfylla energikraven. Vid bygglovet för nybyggnation eller tillbyggnation, ställer kommunen krav på att en energiberäkning ska finnas med. Detta omfattar ritningar, värmeisolering och u-värden som ska säkerställa att huset kommer vara energieffektivt.
När byggnaden är färdig ska en energideklaration upprättas med uppmätta värden under en 12-månadersperiod från något av de senaste tre åren. Detta steg är viktigt för att verifiering sker och att byggnaden verkligen uppfyller de initiala energikraven. Om uppmätta värden saknas, kan man använda beräknade värden som grund för energideklarationen.
För mer information om hur du gör en energiberäkning kan du besöka en relevant webbplats som guidar dig genom processen. Viktigt är att du hela tiden siktar på den bästa lösningen för att din fastighet ska vara energieffektiv under många år framöver.
Steg 1: Förberedelser
Förberedelser inför nya byggnader innebär att samla in nödvändig data och förbereda material för att säkerställa att byggnaden uppfyller energikraven. Detta inkluderar att samla information om byggnadens tekniska installationer, såsom värme- och ventilationssystem, samt byggnadens geografiska läge och klimatförhållanden.
Steg 2: Genomförande av beräkningar
Vid genomförandet av energiberäkningar används olika metoder och formler för att optimera byggnadens energiprestanda. Detta innefattar beräkningar av byggnadens värmeisolering, energiförluster genom transmission och ventilation samt nyttjande av intern värme, som personvärme och apparater.
Steg 3: Analys av resultat
För att analysera resultaten upprättas rapporter med konservativa estimat baserade på uppmätta värden från en 12-månadersperiod eller liknande relevanta data. Denna data används för att förstå byggnadens energiprestanda och identifiera områden där ytterligare optimering kan ske. Resultaten jämförs mot ställda energikrav och normer för att säkerställa efterlevnad.
Steg 4: Rapportering och uppföljning
Slutligen krävs detaljerad rapportering och uppföljning. Rapporten dokumenterar alla beräkningar och analyser, inklusive hur byggnaden uppfyller primärenergital och andra energikrav.
Vanliga frågor
Vi hoppas att våra vanliga frågor skall kunna hjälpa dig närmare ditt mål. Om du skulle vilja ha vår hjälp och en erfaren partner så fyll i formuläret så pratar vi vidare om ditt projekt. Välkommen!
När krävs en energiberäkning?
Fem situationer där energiberäkning är nödvändig: Inskickad bygglovsansökan för godkännande, uppgradering av hemmets isolering, renoveringar eller tillbyggnader hemma, samt uppdatering av uppvärmningssystemet.
Vad kostar en energiberäkning?
Priset på en energikalkyl beror ofta på byggnadens karaktär, med storleken, intrikathet och tidsfrister som avgörande faktorer. För en enfamiljshus ligger priset vanligtvis mellan ca 2000 och 6000 kronor, beroende på mängden tillgänglig information.
Hur vet man vilken energiklass mitt hus har?
Sök efter husets energicertifikat, vilket är framställt av en ackrediterad energirådgivare och ger detaljer kring bostadens energiförbrukning och dess klassificering.